Search
vineri 1 noiembrie 2024
  • :
  • :

Despre comuna

Comuna Mogosesti-Siret este asezata in centrul Moldovei , in partea de vest a judetului Iasi , intre raurile Moldova si Siret, la o distanta de 15 km de orasul Pascani si 28 km de municipiul Roman , fiind strabatuta de soseaua judeteana Roman-Pascani. Ocupa o parte din terasa inferioara precum si din terasa superioara a raului Siret, prin asezarea satului Mogosesti Siret si ajunge la cota cea mai inalta de 320m fata de nivelul Marii Negre in satul Muncelu de Sus.

Vecini:

La est se margineste cu comuna Alexandru Ioan Cuza, la sud comuna Halaucesti, judetul Iasi si Nisiporesti judetul Neamt , la vest comuna Tupilati (Hanul Ancutei) judetul Neamt, de care o desparte drumul European E85 (Bucuresti-Suceava) iar la nord comunele Miroslovesti , satul Ciohorani si Stolniceni Prajescu (satul Cozmesti) ambele judetul Iasi .

Componenta:

Comuna Mogosesti-Siret se compune din urmatoarele trei sate: Mogosesti-Siret , Tudor Vladimirescu si Muncelu de Sus sunt despartite doar de unele ulite, ne mai fiind distanta nelocuita intre ele. Muncelu de sus este asezat la doar 4Km de centrul de comuna si se imparte in trei sectoare: Vale, Deal si Vie

Relieful comunei este un relief colinar ca forma si infatisare , avand variatii de la lunca-Lunca Siretului – pana la podis – partea cea mai inalta in centrul satului Muncelu de Sus (320 m) – precum si cu cele doua terase ale Siretului, aproape de acelasi nivel cu lunca si care este inundabila , iar a doua este mai inalta pe unde trece soseaua judeteana si calea ferata Bucuresti-Suceava .

Solul este brun roscat spre cernoziom degradat iar in partea de catre raul Siret si peste rau este un sol aluvionar in suprafata de 331 Ha . Solurile acide in diferite stadii de podzolire care ocupa circa 45% din suprafata totala a terasamentului agricol , solurile heto-argiloase usor degradabile care ocupa 37% din suprafata agricola si cernoziomul de lunca gleizat la baza lutos, luto-argilos pe depuneri aluvionare, cernoziomul de lunca slab aluvionat la suprafata gleizat la baza depuneri aluvionare grele situate situate in partea centrala dintre raul Siret si mlastina .

Clima este temperat-continentala cu influente asiatice mai mult evidente iarna. Vanturile principale care bat pe teritoriul comunei sunt : crivatul, bate din directia N-NE in perioada iernii. Vantul de Sud-Vest un vant cald care topeste zapezile si Baltaretul care sufla din directia S-SE numai primavara.

Ape – Principala apa care trec prin comuna este raul Siret de la Nord la Sud pe o distanta de 4 km . A fost folosit pentru irigare. In anii bogati in precipitatii revarsa inundand circa 400-500 ha teren si chiar locuintele din partea de jos a satului Mogosesti.

Vegetatia in aparenta o vegetatie de silvo-stepa in realitate vegetatia naturala este o vegetatie foarte variata de cea de lunca pana la etajul fagului si carpenului . Arborii sunt reprezentati prin plop, salcie, arin apoi ulm si stejar, carpen si fag, a mai fost plantat si salcam, celelalte plante sunt reprezentate de stuf, papuris, pirul etc.

Dispune de statie CFR pe linia Suceava-Bucuresti.

Dispune de urmatoare structura rutiera:

– este strabatuta de drumul judetean 208,

– la vest pe o distanta de 7 km se invecineaza cu drumul european 85 care desparte judetul Iasi de judetul Neamt

– aceste doua cai de comunicatii si transport sunt legate de drumul comunal care intr-un viitor apropiat va fi asfaltat cu fonduri SAPARD

Retea electrica cu numar de 12 posturi TRAFO cu o putere instalata de 1456 KVA.

Aprovizionarea cu apa se realizeaza din panza freatica, prin 164 fantani si prin trei captari care asigura in sistem centralizat o parte din gospodariile din satele Tudor Vladimirescu si Mogosesti-Siret.

Telefonie – comuna dispune de centala telefonica automata cu un numar de 350 de abonati .

Posta – in comuna exista o agentie postala cu doua puncte de lucru in satele Mogosesti-Siret si Muncelu de Sus.